Blog

Kopanje kužka doma

Posted
Kužki na kopanju

Kopanje kužka doma

Vsakodnevno česanje, je ob kvalitetni prehrani in zadostnem gibanju, osnova za zdravega kužka. Kuža, ki je redno česan, ni umazan, a kljub temu jih večkrat letno tudi skopamo, sploh kužke ki živijo z nami v stanovanju.

Kužke ni priporočljivo kopati več kot 1 krat mesečno s šamponom. Samo z vodo, jih lahko umijemo vsak dan, če je to seveda potrebno. Večinoma jim umivamo tačke, okoli ritke, manjšim pasmam tudi trebuščke. Pomembno je, da kužke osušimo, sploh v hladnejšem letnem času, in seveda obvezno razčešemo.

Zakaj se nekateri kužki nočejo kopati?

Kopanje kužka doma zna biti kar naporno, še posebej če kuža v tem ne uživa. Včasih je vzrok za pasje neugodje med kopanjem prehladna voda. Temperatura odraslega psa je med 38 in 39 stopinj, torej je voda za kopanje malenkost toplejša kot za nas (okoli 38 stopinj). Če je voda hladna, seveda kužku to ne ugaja. Prav tako po večini kužkom ne ugaja polivanje vode po glavi zato močite glavo  z občutkom, počasi,  z roko.

Potrebujemo :

  • Več brisač
  • Prazno plastenko 1l
  • Kvaliteten šampon in balzam
  • Krtačo, glavnik, fen
  • Vato
  • Priboljšek
  • Nasmešek

Postopek

Kopanje kužka

V kad dajte podlago, da kužku ne bo drselo. Lahko uporabite staro brisačo, če nimate druge nedrseče podlage. Preverite temperaturo vode, pričnite močiti tačke in počasi prehajajte na telo. Dvignite mu glavo, da preprečite škropljenje v oči, gobček ter ušesa – glavo torej raje počasi premočite s pomočjo roke. Mirno mu prigovarjajte če je nemiren, saj če ste vi nervozni, bo on še toliko bolj.

Ko ste kožuh dobro premočili ter odplaknili glavno umazanijo (bodite pozorni na tačke, med blazinicami, kjer se rad zadržuje kak pesek ali iglice), začnite z nanašanjem šampona. Šampon ste že vnaprej pripravili v litrsko plastenko. Šampona dajte le toliko, da pokrijete dno plastenke in zalijte z 7 dcl tople vode, dobro premešajte, ter nanesite na kužka. Določeni kvalitetni pasji šamponi ne vsebujejo penilcev, zato pač pozorno prelijte celega kužka s pripravljeno mešanico. Za večje kužke ali kužke z zelo dolgo dlako pripravite 2, po potrebi 3, 4 plastenke mešanice.

Pri kratkodlakih pasmah lahko uporabite gumijasto masirno krtačo, ki bo pomagala odstraniti odpadajočo dlako. Pri dolgodlakih, pa bodite pozorni, da ne mešate dlake v krogih, ampak masirate šampon na način, kot bi umivali svoje dolge lase – s prsti.

Če kuža ni res zelo, zelo umazan, bi moralo eno šamponiranje zadostovati. Šampon temeljito izperite.

Z istim postopkom nanesite tudi balzam. V steklenici zmešate npr. žličko balzama in 5 dcl vode ter res pazite, da ga dobro premešate. Balzam nanesite enako kot ste nanesli šampon , po vsem telesu z umirjenimi gibi in naj učinkuje na dlako in kožo vsaj 2-3 minute. Lahko si pomagate tudi s krtačo, da ga dobro razporedite in vtrete. Temeljito izperite.

Ko ste končali z izpiranjem, iztisnite odvečno vodo iz dlake, potem kužka ovijte v brisačo. Pri dolgodlakih ali večjih psih, boste potrebovali vsaj dve in ne brišite in drgnite, ampak pivnajte, da ne boste zavozlali dolge dlake.

Kopanje psa v pasjem salonu
Kopanje kužka v pasjem salonu

Še posebej pomembno je, da vzamete kos vate in dobro obrišite ušesne kanale. Pri tem poskusite kužku nagniti glavo, da voda izteče ven in dobro popivnajte oba ušeska in obrišite zunanji sluhovod.

Ko ste dodobra popivnali odvečno vodo, dlako osušite s sušilcem. Kuža, ki ste ga začeli navajati na sušilec že od malega in ki redno hodi v pasji salon, je sušilca navajen in s tem ne bo problema.

Če je le mogoče tega ne počnite na tleh, ampak si dvignite kuža na mizo, manjše pasme lahko dvignete na likalno mizo (seveda pazite, da ne skoči z nje in se poškoduje). Kuža, ki je na tleh ali na kavču ima preveč prostora in možnosti za pobeg in bo delo toliko težje. Zrak iz sušilca ne sme biti  vroč ampak topel, zato sušilec držite dovolj stran od dlake. Lahko vam kužka kdo pomaga držati, saj je še posebej pri dolgi dlaki pomembno, da kužka medtem ko sušite, tudi češete (v smeri padanja dlake). S tem bo dlaka lepo razčesana in dobila bo lep volumen. Počnite to v prostoru, kjer ni problem če odvečna dlaka oz. podlanka frči po prostoru.

 

Kopanje psa

Kužki ne marajo pihanja v glavo. Vzemite suho brisačo in jo kužku ovijte okoli vratu tako, da mu pokrijete ušesa. Kužek dobi občutek varnosti, nelagodje ob pihanju zraka proti ušesom in glavi se veliko zmanjša. Ušesa in glavo ni najlažje posušiti, ampak če boste uporabili ta način, bo ob koncu že skoraj suh tudi po glavi. Če ni, pa vzemite ušesek v roke tako, da z dlanjo pokrijete sluhovod in dokončajte sušenje. Ne pihajte direktno v oči in gobček ali ušeska.

Kužkom s gubami z vato dobro osušite vse gube.

Po končanem sušenju razčešite kužka še z glavnikom. Če je slučajno ostal kak vozel, ga razvozlajte in dobro izčešite iz dlake.

Kužek naj po končanem kopanju in sušenju dobi priboljšek in se umiri na sobni temperaturi. Segretega kužka ne spuščajte ven na mrzlo v zimskem času.

Kužki, ki nikakor ne prenašajo sušilca, naj se posušijo v toplem prostoru. Zagotovite mu dovolj vode, večkrat zamenjajte podlago na ležišču, da ima ležišče ves čas suho, ter ga večkrat popivnajte z brisačo. Naravno sušenje pozimi traja več ur. Poleti naj se posuši zunaj. Ne pozabite ga razčesati.

Vprašanja

Skušajte navajati kužka na sušenje s fenom že od malega. Ko si vi sušite lase, malce popihajte še kužku nogice, potem že telo in počasi tudi glavo od zadaj ali spodaj v brado. Ne pihamo direktno v nos, oči in ušesa. Če bo s tem rastel, mu bo zelo kmalu vseeno. Zrak ne sme biti prevroč, pa tudi ne prehladen. Starejšega kuža bo seveda težje navaditi, vendar je zelo pametno, da ste vztrajni. Pihanje v ušesa in glavo preprečite s tem, da ga pokrijete z brisačo. Ovijte mu jo okoli ušes, s tem bo imel kuža občutek da je malce zaščiten, malce bo zadušilo zvok sušilca in preprečeno bo pihanje v ušesa. Ne pihajte v oči ali gobček. Sušite jim tačke, telo..sčasoma bodo ugotovili da ni to noben bav bav. Zakaj ga osušiti? Poletu lahko kužka spustite ven in se bo kar hitro osušil s tekanjem po soncu, pozimi pa smo po navadi notri in če gre kuža moker na ležišče se lahko začne ohlajati. Poleg tega spodvije tačke pod telo, ker se ohlaja se ves zvije v klopčič in vlaga ter toplota sta lepo gnezdo za glivice. Sploh se to hitro vidi pri kužkih z belo dlako, saj njim še posebej pogosto z vodo umivamo tačke, gobček, trebušček. Če pustimo kužka mokrega, se na teh delih obarva dlaka rjavo, kar je v večini primerov kaže da so prisotne glivice. Čeprav se to pri črnih in rjavih kužkih ne vidi tako kot pri belih, še ne pomeni da pa glivice niso tam.

Če pa imamo res primer da kljub našemu trudu nismo uspeli kužka privaditi na sušenje s fenom, potem kužka sušite z brisačami, ki jih večkrat zamenjate, ležišče naj bo suho in v toplem prostoru, dlako večkrat prečešite, da jo dvigujete od kože ter zračite in pivnajte. Ne pozabite na trebušček, pod pazduhami, kožne gube…

Seveda je lahko več različnih vzrokov za to, ampak v večini primerov pa sta dva – mrzla voda ali neprijeten občutek po kopanju –oz. izsušena koža.

Večkrat slišim predvsem od skrbnikov večjih pasem da se kuža noče kopati. Poleti na zunanji temperaturi 30 stopinj, so skušali kužka skopati z vrtno cevjo. Voda iz pipe ima manj kot 10 stopinj in jasno je, da če je kuža pregret , vi pa ga do kože premočite z mrzlo vodo, to zanj ni najbolj prijeten dogodek. Vem, da je velike pasme najlažje kopati zunaj na travniku, a kljub temu mora biti voda topla. Prav tako tudi manjše kužke pogosto kopajo s prehladno vodo, misleč, da mu je zaradi kožuha bolj vroče kot nam. Kot sem zgoraj napisala –voda za kopanje kužka mora biti med 37,5 in 38 stopinj.

Drug vzrok pa je neprijetno počutje po kopanju. Vzrok za to je lahko neprimeren šampon ali neuporaba balzama. Včasih slišim, da kužka kopajo z človeškim šamponom. Kot sem že pisala – https://supertetka.si/osnove-o-kozi-in-dlaki/   PH človeške kože je nižji od PH pasje kože. Poleg tega je vsak šampon detergent, ki odstrani maščobo s kože, umazanijo oz. nečistočo, odpre pore in odpre dlako. Predstavljajte si, da imate vi suho kožo – je nebi namazali s kremo? Prav tako se počuti kuža. In z balzamom, ki ga nanesete nanj, kožo lepo zaščitite in nahranite, dlako zaprete. Kuža se bo počutil prijetno, koža in dlaka sta zaščiteni. To velja za vse pse –kratkodlake ali dolgodlake.

Kopanje kužkov

Dodatna vprašanja?

Za vsa dodatna vprašanja sem dosegljiva na e-mail – branka@supertetka.si ali na tel. 031 353 929

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments