Blog

Česanje in kopanje | Osnove o dlaki in koži.

Posted
Razšesavanje kužka

Zakaj česati kužka?

Veliko lahko preberemo na spletu o vzgoji psov, o prehrani, zelo malo pa o negi in zakaj nega.

Večina skrbnikov ve kako skrbeti za kožo in kožuh svojega kužka, a za lažje razumevanje zakaj, sem vam spodaj pripravila nekaj koristnih informacij.

Vsem kužkom in ljudem je skupno to, da so živa bitja, da imajo kožo, ki je največji organ oz.čutilo na telesu, ki varuje notranje organe in da iz kože raste dlaka, ki ščiti kožo. 

Torej če želimo, kar se da najbolje poskrbeti za zdravo kožo in dlako, je česanje je zelo pomembno.

Funkcije kože:

  • barierna fukcija: zaščita pred zunanjimi dejavniki,
  • termoregulacija: uravnavanje telesne temperature,
  • sinteza pigmenta melanina: zaščita pred UV sevanjem,
  • sinteza vitamina D3: pod vplivom sončne svetlobe,
  • sprejemanje dražljajev: koža je pomemben čutilni organ.

Zaščita kože in dlake

Psi imajo za zaščito kože samo dlako in sebum (maščobno zaščito). Pod kožo nimajo še ene maščobne zaščite, kot jo imamo ljudje. Torej vse kar damo na kožo našega kužka, prodre v telo 5x več snovi kot pri ljudeh.

Lojnice kože izločajo maščobno snov – sebum, ki ustvarja učinkovito bariero kože. 

Torej ta maščoba hrani kožo in kužka ščiti pred zunanjimi vplivi: UV žarki, vdorom bakterij, glivic, bacilov, parazitov.

Sebum, ki ga s česanjem razporejamo po koži, ščiti in obloži tudi dlako, torej bo dlaka zaprta, močnejša, bolj voljna, manj se trga in vozla, umazanija se manj prijema nanjo. Torej bolj lepo razporejena je maščoba po koži, lepšo zaščito nudi.

Naprimer; ker je koža lepo in enakomerno zaščitena z maščobno snovjo, ima klop ali bolha več dela, da prodre skozi sebum do krvi, torej je večja verjetnost, da se bo bolha odločila, da gre s psa in išče drugo žrtev. 

Poleg tega se med česanjem s psom družimo, ga tudi natančno pregledujemo in prej zaznamo spremembe ali tujke (npr.parazite, trnje, iglice..)

Redno česanje – manj nevarnih anti-parazitnih sredstev. 

Več česanja –boljša zaščita kože, torej manjša verjetnost alergij ,bakterij, zajedavcev, infekcij, glivic, podhladitev, pregretja ali celo opeklin zaradi sonca itd.

Kužek v pasjem salonu

Dlaka

Ravno zato jo psi tudi imajo, in britje na 0.7 cm ali še celo manj ni priporočljivo v nobenem letnem času.

Češemo vse pse.

Zmotno je, da se češe samo dolgodlake pse. Tudi kratkodlake in pse z dvojno dlako je treba česati. 

Pri kratkodlakih je izločanje maščobe večje za 30%. 

Če psa češemo, mu to maščobo lepše razporejamo po koži in žleza lojnica bo delovala bolj pravilno.

Pri kratkodlakih psih je koža bolj mastna na otip, saj nerazporejena maščoba spodbuja žleze da delajo, da bi pač naredile zaščito kože po vsem telesu. 

S česanjem pa torej lepo razporejamo to maščobo, hitreje pobiramo ven odmrlo dlako in izpadanje ne bo tako moteče in dolgotrajno, s tem pa poskrbimo tudi za njegovo zdravje kot je zgoraj opisano. Kratkodlake najbolje prečešemo z gosto krtačo -po možnosti iz naravnih ščetin.

Enako velja za pse z dvojno in enojno dlako. Vedno je treba dlako razčesati do kože in glavno orodje je glavnik. Pomagamo si lahko tudi z krtačo. 

Češemo v smeri rasti oz. padanja dlake.

Šamponi za pse

Kopanje

Največ enkrat na mesec s šamponi. Po spiranju šampona uporablja tudi balzam, saj šampon odpira pore in dlako, balzam pa zapira in zaščiti. 

V to se ne šteje umivanje tačk, ritke in gobčka samo z vodo.

Ker koža rabi čas za obnavljanja kožnih celic. Če kožo spiramo prepogosto, poderemo cikel in porušimo PH koži.

Ker je PH v človeških šamponih prenizek.

PH je pravzaprav kislinski plašč kože. Ta kislinski plašč je sestavljen iz dobrih in slabih bakterij in pravo razmerje je zdrava koža. Če PH porušimo ( kemikalije, okolje, bolezni, zdravila..) se lahko določene bakterije razvijejo prekomerno in porušijo kislost, torej zlahka pride do okužb. PH po vsem telesu ni enak ampak velja, da imamo ljudje večinoma med 4,7 in 5,75. Voda ima PH7 in velja za nevtralen. Kužki pa imajo PH med 6,3 in 6,9 torej zelo blizu vode. Torej uporaba človeškega šampona kužku uniči PH kože.

Če povzamemo..

Skrbeti moramo za kožo da je zdrava, s tem, da jo negujemo s primerno kozmetiko ter redno češemo.Za kopanje uporabljamo kvalitetne pasje šampone, obvezno v drugi rundi nanašamo tudi balzam (nikakor ne istočasno) in kužke redno češemo.

Česanje naj bo dnevna rutina – kot peljati kužka na opravljanje potrebe ali nahraniti ga.Če se česanje opravi vsak dan, nam vzame 10 minut, dogodek bo prijeten, s kužkom bomo povezani in storili bomo vse za njegovo zdravo kožo in dlako, kar je v naši moči.

Zdrava koža,
zdrava dlaka,
zdrav kuža.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments