Blog

Česanje kužka

Posted
Česanje kužka

Česanje kužka

Dandanes v salonu že res redko naletiš na kužka, ki ima vozle. Zavedanje kako potrebna je redna nega za kužka, je že na zelo na visokem nivoju. Nočemo, da je naš kuža poln umazanije in vozlov, ki ga vlečejo, v katerih je pesek, iglice in kužku povzročajo nelagodje, srbečico, marsikdaj tudi bolečino ali celo povzročajo težave na koži. Poleg tega živi večina kužkov z nami v stanovanjih in neprijeten vonj, ostanki zemlje in peska v stanovanju seveda niso dobrodošli. S tem, ko vsak dan prečešemo in pretipamo kužka, ga tudi pregledamo za morebitne zajedavce ali kakšne spremembe na telesu in preživljamo z njim kvaliteten čas, ki nas dodatno povezuje. Vsakodnevno česanje lepo prezrači kožuh, maščobna zaščita je lepo razporejena po vsem telesu, koža je zaščitena, dlaka je zaščitena ter voljna in kuža pa se odlično počuti.

 

Tako kot kužka vsak dan nahranite, peljete ven da opravi potrebo, ravno tako je česanje osnovna skrb za njegovo zdravje in dobro počutje. Če češete kužka dnevno, vam vzame to dobrih 5 minut, če češete npr. le 1x tedensko, bo to že 1 ura ali celo več in bo tudi delo napornejše, saj so se zagotovo naredili na določenih delih že vozli in tudi kužku ne bo to več prijetno početje. Če bo kuža po česanju dobil priboljšek, igro z vami ali sprehod, bo za kužka vsakodnevno česanje postala ne le rutina, ampak prijetna rutina. Da se kuža ne pusti česati je smešen izgovor, saj vi ste njegovi skrbniki in s tem odgovorni zanj, za njegovo zdravje in počutje

Postopek

Česanje psa

Če ste svež skrbnik kužka in imate kake težave pri česanju, vprašajte svojega pasjega negovalca glede orodja in načina, spodaj pa je nekaj glavnih vodil.

Potrebujete samo krtačo in glavnik, dobro voljo in neko obliko nagrade za kužka po končanem delu. Ali je to priboljšek, igra, sprehod ali večerja – to je vaša odločitev.

Mladička začnite takoj navajati na glavnik in krtačo. Česanje naj postane del vsakdana – odločite se kdaj imate tistih 5 minut na dan npr.pred večerjo. Priporočam, da to vedno počnete na istem mestu in če je le mogoče tudi ob približno istem času, saj imajo kužki zelo radi rutino. Dobro je, da kuža dvignete s tal na kako manjšo mizo, likalno na primer – to velja za lažje pasme in seveda morate paziti da ne pade ali skoči z mize. Na mizi je kuža omejen s prostorom, ker je na višini, ne bo bežal levo in desno, a še enkrat  – pazite da ne pade z mize. Najprej ga celega temeljito razčešete s krtačo. Seveda ne bodite pregrobi, ampak le odločni. Češemo v smeri rasti oz. padanja dlake. Ne bodite pregrobi po gobčku, po trebuščku, pazite tudi okoli intimnih delov. Tam se česanja lotite z glavnikom. Če ima kuža dolgo dlako, primite z eno roko šop dlake tik ob telesu in razčešite najprej konec, potem pa še ostalo (ravno tako kot svoje dolge lase npr.). Ko ste celega prečesali s krtačo, se lotite vsega še enkrat z glavnikom. Krtača za srednje dolgo ali dolgo dlako NI DOVOLJ. S krtačo ne bomo tako pritiskali, da bi povsod prišli prav do kože in tudi prav je tako. Glavnik je glavno orodje. Večinoma je problem pod tačkami in tačke, zadaj okoli ritke, gobček ter ušesa. To boste lahko dobro dosegli le z glavnikom. Največkrat se pozabi počesati robove ušes- z glavnikom poiščite, kje se začne ušesno usnje in prav od roba počešite dlako. 

Z glavnikom zaznamo tudi tiste vozle, ki jih krtača ne ujame. Če zadenemo v vozel ne vlečemo in trgamo. Vzamemo krtačo in poskusimo na tistem mestu ta vozel razbiti, potem pa z glavnikom zopet preverimo če gre lepo skozi čisto od kože. Če je kuža vsak dan počesan, ta vozel ne bo pretrd oreh.

Četudi vozite kužka 1x mesečno v pasji salon, je česanje kužka del vsakdana prav tako kot hranjenje ali sprehod. Nimate časa? Nimate 5-10 minut? Kaj pa na primer ko sedete na kavč in pogledate vašo ljubo TV oddajo in vam kuža skoči v naročje? Tudi to bo zadostovalo kak dan, da v tistem trenutku primete glavnik in medtem ko gledate TV s kužkom v naročju in prečešete njegov kožušček. Počnite to vsak dan in ne bo niti približno zvenelo kot opravilo, ampak kot crkljane. Kuža vam bo zelo hvaležen.

Če pa se vam naredi kak vozel, ni potrebno čakati do naslednjega obiska salona – pokličite svojega pasjega negovalca in pojdite do salona, da vam pomagamo razvozlati tisti vozel, saj bo v nekaj dneh tam nastala cela kepa, ki pa bo potem nerešljiva. Pri odraslih psih vozlanje ni tak problem, se pa hitro zgodi pri mladičih v obdobju menjave otroške dlake za stalno. Le nekaj dni malce površnega česanja lahko privede do velikih zaplat dlake. 

Za vsakodnevno česanje ni potrebno znanje, le malce vztrajnosti in discipline, predvsem pa ljubezni do svojega kužka.

Osebno z velikim veseljem razložim in pokažem vsem skrbnikom kako in s čim česati kužka. Le vprašajte me, če bi vam slučajno sama pozabila povedati :). Ni pa pasji salon prostor, kjer vam mi razčešemo kužka enkrat na mesec ali celo na 2 meseca. Ni čudežnega načina, kako razčesati vozle na način, ki bi bil za kužka prijeten. Za česanje ni potrebno prav nobeno znanje, le vztrajnost, disciplina oz. ljubezen do svojega kužka. Salon je prostor, kjer vam naredimo nego, ki je za vas težja, kot je npr. krajšanje krempljev, kopanje, saj je za marsikoga kopanje kužka v svoji kopalnici težko početje saj čepite na tleh in da ne govorimo o sušenju in frčanju dlake povsod, ter seveda striženje, za kar pa je potrebno različno orodje, znanje in smisel za oblikovanje. Verjemite,  da je vsem pasjem negovalcem najtežje pri srcu če se zgodi, da pride v salon kuža, ki ima polno vozlov. Pasji negovalci smo postali zato, ker imamo radi pse in najhuje je, da moramo kužku povzročati neugodje, razvozlavati vozle ure in ure ali pa ga celo obriti do kože in s tem kožo izpostaviti elementom. Dlaka je tam z namenom – ščiti kožo – največji organ na pasjem telesu, ki ščiti notranje organe in britje do kože je ogrožanje pasjega zdravja.

Česanje kužkov v pasjem salonu

Kratkodlake kužke ni potrebno česati vsak dan, čeprav je zelo dobro, da se kužka prečeše s krtačo  čim večkrat, vsaj 3- krat na teden. S tem poberete nekaj odpadajoče dlake, povečate cirkulacijo zraka, lepo razporejate maščobo po telesu, predvsem pa ustvarjate odnos in povezavo s kužkom. Tudi s kratkodlakimi kužki se obiskuje salon (vendar ne tako pogosto, se pa priporoča vsaj 3-4x letno) saj v salonu zelo dobro izčešemo in izpihamo odpadajočo dlako ter uredimo ostalo nego. Kljub redkejšim obiskom salona, skrbniki kratkodlakih kužkov redno krajšajte kremplje ter skrbite za nego ušes in blazinic ter gub pri kužkih s kožnimi gubami.

Za kužke, ki imajo podlanko, pa poleg rednega česanja kot je opisano zgoraj, potrebujemo še orodje za izčesavanje podlanke – imenujemo ga king coat. Večkrat letno še posebej v spomladanskih mesecih, ko se otopli in kuža odmeče »zimsko« dlako, je treba dobro izčesati podlanko in pa seveda vsakodnevna krtača in glavnik kot je opisano zgoraj.

Še to – večkrat se zgodi da greste na dopust, prepustite svojega kužka v oskrbo domačim ali prijateljem. Verjemite, da če boste poleg hrane, posodice in posteljice prinesli tudi krtačo in glavnik, jim dali navodila, bodo tudi oni z veseljem skrbeli za vsakodnevno česanje vašega kužka. Ne mislite da jim bo to v breme. To pač gre pod osnovno vsakodnevno nego in kot sem napisala – če je to vsak dan, potem to ni opravilo ampak crkljane.

Vprašanja

Prav dobro razumem, da je mali mladiček ljubek, droben, srčkan, bojimo se, da ga bo kaj zabolelo in joj, da ne bo slučajno jokal. Je pa mali lumpek tudi zelo bister. Prav gotovo mu je že nekajkrat uspelo z jokanjem doseči, da ste prenehali s česanjem in seveda sedaj to prakticira naprej. Verjemite, da ga glavnik ne bo poškodoval, če ga zadržite nekaj minut dnevno, da stoji malce na miru – ga ne bo poškodovalo. Naj vas ne boli srce ko malce cvili – verjemite, da to počne zato, ker je ugotovil da deluje, ne zato, ker bi ga bolelo. Pač ne želi stati pri miru, on bi se raje igral.

Mislite dolgoročno. Kuža je dolgodlak in še mnogo let se bosta vsak dan česala, torej prej se privadi, lažje bo za oba. Zatisnite malce svoja ušesa, vztrajajte tistih 5 minut na dan, verjemite, da bo čez nekaj dni ugotovil, da izsiljevanje ne deluje več. Ravnajte se po navodilih, ki sem jih pisala zgoraj, po česanju mu namenite še malce igre ali kak priboljšek in kmalu vam bo sam prinesel glavnik J. Le vztrajajte redno vsak dan in postala bo prijetna rutina zanj in za vas, kuža bo imel lepo dlako, zdravo kožo in vajino življenje skupaj bo prav tako, kot ste si predstavljala – čudovito!

Česanje kužka

Dodatna vprašanja?

Za vsa dodatna vprašanja sem dosegljiva na facebook @supertetkaBranka ali na e-mail – branka@supertetka.si ali na tel. 031 353 929

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments